Skip links

Bina Güçlendirme

Bina güçlendirme; yapıların dayanıklılığını, güvenliğini ve ömrünü artırmayı hedefleyen mühendislik çalışmalarıdır. Proje çizimi ile planlanan ve farklı yöntemlerle uygulanan bina güçlendirme, özellikle yapıların depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Zamana bağlı olarak oluşan yıpranmanın etkileri, yapılan bu işlemle giderilir.

Arga İnşaat olarak bina performans analizi sonuçlarına göre ihtiyaç duyan yapılara güçlendirme hizmeti veriyoruz. Deneyimli ve uzman kadromuzun yaptığı analizlerle binanızın zayıf noktalarını hassas bir şekilde tespit ediyor ve uygun yöntemlerle gerekli güçlendirmeleri yapıyoruz. Binalarınızın depreme karşı dayanıklılığını artırmak, yıpranmalarını gidermek ve deprem korkusu yaşamamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bina Güçlendirme Nedir?

bina-guclendirme
Bina Güçlendirme

Bina güçlendirme; mevcut bir yapının güvenliğini ve dayanıklılığını artırmak için yapılan mühendislik uygulamalarıdır. Yapısal olarak zayıf veya hasar görmüş binaların dayanıklılıklarının artırılması için yapılır. Kolon, kiriş, perde duvar ve temel gibi taşıyıcı bileşenlerin ve diğer yapı elemanlarının güçlendirilmesini içerir. Yapının durumuna göre dışarıdan bina güçlendirme veya farklı bir yöntem kullanılır.

Yapıların güçlendirilmesinin farklı amaçları vardır ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

AmaçlarAçıklama
Deprem RiskiEn önemli hedef, binaların depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesi ve göçme riskinin ortadan kaldırılmasıdır.
YıpranmaZaman içerisinde yapıdaki beton, çelik ve diğer yapı malzemelerinde yıpranma meydana gelir. Oluşan yıpranma, taşıma kapasitesini düşürür. Yıpranma etkileri, mühendislik çalışmalarıyla giderilir.
Yapısal HasarlarFarklı nedenlerle mevcut yapı elemanlarında oluşan çatlaklar, deformasyonlar ve diğer hasarlar giderilir.
Yasal DüzenlemelerGüncel yönetmeliklere göre yapıların dayanıklılık bakımından belli standartlara sahip olması gerekir. Bu standartların yakalanmaması durumunda yapıların yıkılmasına karar verilebilmektedir.

Arga İnşaat olarak yeni nesil yöntemlerle binalarınızı güçlendiriyoruz. Bu işlemleri yasal mevzuata ve mühendislik bilimine uygun şekilde yapıyoruz. Güvenli binalarda yaşamak ve deprem korkusunu üzerinizden atmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bina Güçlendirme Yöntemlerimiz

bina-guclendirme

Yapıların mevcut durumuna, hasarına ve zayıf noktalarına bağlı olarak farklı bina güçlendirme yöntemleri kullanılır. Söz konusu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı, yapılacak analizlerle belirlenir. Yaygın olarak kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Mantolama
  • Radye temel eklenmesi
  • Takviye perdesi eklenmesi
  • Korozyon tamiri
  • Karbon fiber uygulaması
  • Çelik takviye elemanlarının kullanılması
  • Betonarme güçlendirme
  • Ankraj çekme testleri
  • Kolon güçlendirme

Söz konusu yöntemler, mevcut taşıyıcı elemanların desteklenerek kapasitesinin artırılması ya da yeni taşıyıcı elemanların uygun noktalara yapılması şeklindedir. Güçlendirmede betonarme, karbon fiber ve çelik takviye gibi farklı malzemelerden yararlanılır.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

bina-guclendirme

Yapıların güçlendirilmesi için yapılacak işlemlerden önce bina performans analizi yapılır. Bu analizde belli noktalardan karot örnekleri alınır, sıyırma yöntemiyle kolon gibi taşıyıcı elemanların içerisindeki çelik donatıların durumu kontrol edilir. Söz konusu sürecin sonunda güçlendirilecek yerler ve kullanılacak yöntemler belirlenir. Kullanılacak yöntemlere ilişkin detaylar şu şekildedir:

1 – Kolon Güçlendirme

Yatay ve düşey kuvvetler karşısından yeteri kadar dayanıklı olmayan kolonlar, mantolama tekniğiyle güçlendirilir. Mantolama için detaylı analizler ve bunların sonucuna uygun proje çizimi gerçekleştirilir. Arga İnşaat, deneyimli mühendisleriyle bu tür proje çizimlerini standartlara uygun şekilde yapar.

Taşıyıcı kolonlara ne kadar takviye yapılacağı, projelendirme sürecinde tespit edilir. Sonrasında ise kolonların pas payları kırılır ve işleme engel olacak unsurlar kaldırılır. Sonrasında çelik takviyeler uygun yöntemlerle eklenir. 

Bina güçlendirme karbon fiber uygulamasında ise kolonların eski betonları pas payı seviyesine kadar sıyırılır. İçerideki çelik donatıların zarar görmemesi için korozyon önleyici uygulama yapılır. Ardından yüksek dayanımlı harç kullanılarak kapatılır ve son olarak karbon fiber malzemeler, uygun yöntemlerle kolonun etrafına sarılır. Ardından reçine, kumlama, sıva ve boya ile işlem tamamlanır.

2 – Kiriş Güçlendirme

Kiriş güçlendirme de benzer şekilde yapılır. Bu işlemde kolon – kiriş bağlantılarının yenilenmesi ve esnekliğinin sağlanması için gerekli uygulamalar da gerçekleştirilir. Ankraj uygulamaları da yine kirişlerin durumuna göre yapılabilir.

3 – Temel Güçlendirme

Yapılarda bulunan tekli, sürekli veya radye temel zaman içerisinde zayıflar veya farklı nedenlerden dolayı bina için yetersiz hale gelebilir. Bu tip durumlarda bina performansı analizi yapılarak zayıf noktalar belirlenir ve bu noktalar güçlendirilir. 

4 – Zemin Güçlendirme

Sismik zemin etüdü ve yapılacak diğer testler sonucunda zeminin yeterli mukavemet direncine sahip olmadığı anlaşılırsa güçlendirme kararı verilir. Güçlendirme için zeminin durumuna göre kazık çakma, sıvılaşma kuyuları ve beton çivisi gibi farklı yöntemlerden yararlanılır.

Güçlendirme için kullanılacak yöntemler, binaların mevcut durumuna göre farklılık gösterir. Her bina için aynı yöntemlerin kullanılması söz konusu değildir. Arga İnşaat olarak bu noktada gerekli analizleri yapıyor ve standartlara uygun şekilde güçlendirmeleri tamamlıyoruz.

Arga İnşaat: Proje Çizimi ile Bina Güçlendirme Hizmetlerimiz

bina-guclendirme

Binaların hangi noktalarının ve hangi yöntemlerle güçlendirileceği, detaylı analizlerle sonucunda belirlenir. Proje çizimi ile uygulanacak yöntemlerin etkisi net olarak görülür ve tüm planlama, proje üzerinden yapılır. Arga İnşaat olarak bu süreci hassas ölçümlerle yürütüyor ve sorunsuz şekilde tamamlanmasını sağlıyoruz. Yapılarınızı güçlendirmek ve depreme daha dayanıklı hale getirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bina güçlendirme ile ilgili merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir.

1 – Depreme Karşı Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bina performansı analiziyle ilk olarak yapıların zayıf noktalarını belirliyor ve daha sonra bu noktaların güçlendirilmesi için betonarme, karbon fiber ve çelik takviye gibi yöntemleri kullanıyoruz. Kolon, kiriş, perde duvar, temel ve zemin güçlendirmeyle yapıların depreme karşı dayanıklı olmasını sağlıyoruz.

2 – Bina Güçlendirmede Ev Boşaltılır Mı?

Yapılacak işleme göre evlerin bir süreliğine boşaltılması gerekebilir.

3 – Bina Güçlendirme Fiyatları Ne Kadar?

Binanın büyüklüğüne ve yapılacak işleme göre maliyetler değişir. Örneğin; 3 katlı bina güçlendirme maliyeti ile daha yüksek katlı binalar için maliyet farklı olur. Fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.