Skip links

Çelik Mantolama

Çelik mantolama bina güçlendirme kapsamında yapılan bir uygulamadır. Ülkemizin deprem kuşağında ve aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle yapıların güvenilir olmasının önemi gün geçtikçe artıyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda yaşanan depremlerin bıraktığı ağır hasarlar nedeniyle yapıların daha güvenli bir hale getirilmesi amacıyla farklı yöntemler aranmaya devam ediliyor. Peki çelik mantolama nedir, nasıl yapılıyor? 

Çelik Mantolama Nedir? 

celik-mantolama
Çelik Mantolama

Çelik mantolama bir yapının yük taşıma kapasitesini ve dayanıklılığını arttırmak için kullanılan bir dış cephe kaplama yöntemidir. Bu uygulamada hedeflenen amaçları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yapının dayanıklılığı arttırmak
  • Yapının yük taşıma kapasitesini arttırmak
  • Binanın kolonlarını istenilen seviyede güçlendirme
  • Sarsıntılara karşı binayı daha sağlam hale getirme

Ülkemizde ve dünyada son zamanlarda artan deprem vakaları inşaat sektöründe dayanıklılık konusunun önemini tekrar hatırlatmıştır. Bu nedenle inşaat litaretüründe fazlasıyla yer bulan çelik mantolama sıklıkla tercih ediliyor. Çeliğin dayanıklı ve esnek yapısı birçok alanda kullanımını sağlıyor. Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği şu süreçte kullanılamaz durumda olan beton yapılar yıkılarak yeniden yapılıyor. Bu noktada merak edilen bir diğer konu ise binanın yıkılmadan güçlendirme yapılmasının mümkün olup olmayacağı oluyor. Çelik mantaloma ile bunun mümkün olduğunu söylemek mümkün. Peki bu işlem nasıl yapılıyor?

Çelik Mantolama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde yoğun olarak yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına güçlendirme çalışmaları da eşlik ediyor. Binaların yıkılıp yeniden yapılmasına bir alternatif olarak tercih edilen bu yöntemde iki şekilde güçlendirme işlemi yapılıyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Çelik mantolama
  • Betonarme mantolama

Bu iki seçenekten hangisinin uygulanacağına yaptığımız analizler sonrasında karar veriyoruz. Çelik ile yapılan güçlendirme işlemi betonarme mantolamaya göre biraz daha maliyetlidir. Bunun nedeni kat ve elemanlar arasındaki moment aktarımının yüksek fiyatlı ve özel düzenlemeler haricinde gerçekleşememesidir. Çelik bu noktada süneklik ve eksenel yük taşıma kapasitesini arttırmak amacıyla kullanılır. Çelik mantolama sayesinde elemanlara sadece güçlendirme uygulanır veya elemanlar arasında bir bağlantı sağlanarak yeni taşıyıcı bir sistem ortaya çıkarılır.

celik-mantolama

Aşağıda verilen tabloyu inceleyerek işlemin nasıl yapıldığıyla ilgili gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.

İşlem Açıklama
Korniyerlerin yerleştirilmesiKolonların dört köşesine korniyerler yerleştirilir.
Reçine ile boşlukları doldurmaKorniyerler ile mevcut kolonların arasında olan boşluk reçine ile doldurulur.
Kaynaşmanın sağlanmasıDoldurulan reçine ile kolon ve korniyerlerin kaynaşması sağlanır.

Çelik mantolama işlemde kaynaşmanın sağlanması önemli bir noktadır. Gerekli sıkışma sağlanmadığı takdirde çelik yapı planlanan yükü alamayacak ve istenilen sonuç elde edilemeyecektir. Bu noktada kaynaşmanın iyi sağlanması kolonun kesme kapasitesinin artmasına katkı sağlayacaktır.

Betonarme Mantolama Hizmetimiz

celik-mantolama

Güçlendirme noktasında bir diğer seçenek olan betonarme mantolama için ise adımlar şu şekildedir:

  • Kolona gerekli yapısal analizler yapılır.
  • Sonuca göre mantolama boyutu ile işlem sırasında kullanılacak çelik çubuk sayısı ve çapları kesinleştirilir. Bu yöntemin uygulanmasıyla kolonun eksenel yük taşıma, kesme ve moment performansında artış hedeflenir. Tüm bunlardan sonra ise uygulamaya geçilir.
  • İlk olarak mevcut kolonda var olan kabuk beton sıyrılır.
  • Punto kaynak aracılığıyla mevcut boyuna donatıya yeni eklenecek boyuna donatının minimum yarısı kaynaklanmalıdır.
  • Bu işlemde hedeflenen sonucu ulaşmak için kullanılan yeni malzeme ile mevcut malzemenin direncinin eşit ya da yeni malzemenin direncinin daha yüksek olması gerekir.
  • Bunun yanı sıra püskütme beton için manto kalınlığı 5 santimetre, dökme betonlar için 10 santimetreden az olmamalıdır. 
  • Kolonda güçlendirme işleminin etkili olması amacıyla donatıların katlar arasında sürekliliği gereklidir.
  • Yapılan mantolama çalışması ile mevcut ve ek donatı ve beton birlikte çalışmalıdır. 

İnşaatta Çelik Uygulamalarının Avantajları

Çelik inşaat sektöründe sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Bunun nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dayanıklılık : Çelik mantolama ürünlerinin sıklıkla tercih edilmesinin en önemli nedeni çeliğin dayanıklı oluşudur. Bu nedenle çelik malzemeler deniz kenarından raylı yapılara kadar farklı birçok ortamda kullanılır.
  • Maliyet: Fiyat performans açısından incelendiğinde çelik malzeme inşaat maliyetini azaltır. Hem dayanıklı hem maliyetinin düşük olması sektörde çeliğin tercih edilmesinde etkendir.
  • Güç-ağırlık dengesi: Çelik bir panel beton bir kolonun sadece yüzde on veya yirmisi oranında bir ağırlığa sahiptir. Daha hafif olmasına rağmen çelik mantolama yüksek ağırlıklara daha dayanıklıdır.
  • Kullanım kolaylığı: Çelikler hafif yapısı sayesinde inşaatı da kolay hale getirir. Çeliğin ağırlığı sahada taşınmasını ve kullanımını kolaylaştırmaktadır. 

Arga İnşaat Mimari Plan Proje Çizim ve Mantolama Hizmeti için Ulaşın

celik-mantolama

İnşaat sektörü için mimari plan proje çizimi en önemli ve ilk aşamadır. Uzman ekibimiz tarafından tam olarak müşterilerimizin isteğine göre mimarlarımızın uzmanlığı ve estetik bakış açılarıyla şekilleniyor.  Siz de inşaat yapım sürecine giden ilk yolu uzman bir ekip ile başlatmak isterseniz tercihinizi Arga İnşaat’tan yana kullanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Çelik mantolama ile ilgili sık sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1 – Kolon Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Kolon güçlendirme yöntemleri betonarme ve çelik mantolama şeklindedir. Konu ile ilgili olarak bilgilere yukarıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

2 – Kolon Güçlendirme Epoksi Nedir?

Epoksi işleminde amaç kolon demirlerinin dış etkenlere karşı korunmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra  yüzeyin korunmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca yüzeyde pürüzsüz bir doku oluşturur ve demirle betonun doğru bir şekilde bağlanmasına yardımcı olur.

3 – Mantolama Dübeli 5 Cm Ne İçin Kullanılır?

Bu dubeller levhaların yüzeye sabitlenmesi amacıyla kullanılır. Çivili mantolama dubeli gibi farklı türleri vardır.