Skip links

Dış Mekan Tasarımı

Dış mekan tasarımı; mimari projelerin vazgeçilmez bileşenlerinden biri olup, yapı çevresinin bina ve doğal ortamla bütünleşmesini hedefler. Modern kentsel yaşamdan kaynaklı değişen talepler çerçevesinde tasarımlar sadece estetik kaygılar için değil, aynı zamanda işlevsellik ve sürdürülebilirlik için de yapılır. 

Açık alanların estetik ve işlevsel olarak düzenlenmesini içeren dış mekan tasarımı, bahçelerden balkonlara, teraslardan parklara kadar farklı alanları kapsar. Doğru planlama ile söz konusu alanlar görsel açıdan kullanıcı beklentilerini karşılarken, işlevsellik bakımından ise farklı ihtiyaçlara yanıt verir. Yapıların mimari özelliklerini dikkate alarak yapılan dış mekan tasarımları, çevreyle olan ilişkileri güçlendirir.

Dış Mekan Tasarımında Temel İlkelerimiz

dis-mekan-tasarimi

Başarılı bir dış mekan tasarımı, bazı ilkelere dayanır. Söz konusu ilkelerin başında denge, ritim, ölçek ve vurgu gibi prensipler bulunur. Yapılan işlemin işlevsel ve estetik açıdan beklentileri karşılamasını sağlayan prensipler, peyzaj bileşenlerinin seçiminden hangi noktalara yerleştirileceğine kadar tüm süreci kapsar. Modern mimaride dikkate alınan bazı ilkeler ve bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

İlkelerAçıklama
EstetikTasarımların temel hedefi, görsel açıdan uyumlu sonuçlar oluşturmaktır. Sanatsal dokunuşlarla estetik görünümler elde edilmesi amaçlanır.
İşlevsellikDış alanın kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirecek yönleri bulunur. İşlevsellik, dış mekan tasarımı süreçlerinin merkezinde yer alan bir ilkedir.
UyumYapılan düzenlemelerin mimari yapı ve çevreyle uyumlu olması, bütünleşmesi gerekir.
DengeGörsel unsurların ilgili alanda eşit şekilde dağılmasıdır. Bu dağılım, düzenlemedeki yaklaşıma göre simetrik veya asimetrik olabilir.
ÖlçekKullanılan elemanların insan unsuru ve yapıyla orantılı olmasıdır. Benimsenen yaklaşıma göre ölçek değişir. 
RitimTekrarlayan bileşenlerle görselliğin sürekli hale getirilmesidir. Düzenli aralıklarla yerleştirilen aydınlatma elemanları veya bitkiler, buna örnek olarak gösterilebilir.
BirlikBileşenlerin birbirleriyle bütünlük oluşturmasıdır. Tek tek farklı özelliklere ve görünüme sahip olan bileşeneler, dışarıdan bakıldığında bir bütün olarak algılanmalıdır.

Başarılı dış mekan tasarımı yaparken dikkate alınan ilkeler, her anlamda beklentilerin karşılanması için kritik öneme sahiptir. Cafe bahçe tasarımları veya bir parkın düzenlenmesinde ilgili prensiplerden yararlanılır.

Dış Mekan Tasarımı Malzeme Seçimlerimiz

dis-mekan-tasarimi

Dış mekan tasarımı yaparken istenen sonuçların elde edilmesi ve bunların kalıcı olması için malzeme seçiminin büyük bir özenle yapılması gerekir. Görsel estetik ve işlevsellik beklentilerine göre ahşap, doğal taş, betan, metal ve bitki gibi farklı unsurlar kullanılır. Kullanılacak malzeme ve bileşenlerin seçiminde şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Dayanıklılık, kalıcı sonuçlar için kritik öneme sahiptir. Yağmur, kar, UV ışınları ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklı ve uygun yapıda olan malzemeler, uzun yıllar işlevlerini yerine getirirler.
  • Zeminler için granit, bazalt ve andezit gibi doğal taşlar, uzun ömürlü ve estetik sonuçlar verir. Beton kaplamalarda farklı desen seçenekleri ve ahşaplarda doğal his oluşturma gibi avantajlar vardır.
  • Tercih edilen malzemelerin güvenlik kriterlerine uygun olması gerekir. Dış mekan tasarımı yaparken zemin kaplama için kullanılan malzemelerin kaydırmaz yapıda olması, diğer bileşenlerin keskin kenar ve köşelerinin bulunmaması önemlidir. 
  • Mobilya tercihinde metal, ahşap, beton ve kompozit malzeme seçenekleri vardır. Metaller, dayanıklı ve modern sonuçlar verirken, ahşaplar doğallığı, kompozitler ise bakım kolaylığı ile öne çıkar.
  • Aydınlatma elemanlarının korozyona karşı dirençli olması, su geçirmez yapısı ve UV ışınlarına karşı dayanıklılığı önemlidir.

Restoran dış mekan tasarımları veya farklı alanlara ilişkin düzenlemelerde malzeme seçimi, estetik görünümü ve işlevselliği direkt olarak etkiler. Bu noktada kaliteden ödün verilmemesi, modern ve trend yaklaşımlara göre hareket edilmesi gerekir.

Kullandığımız Dış Mekan Tasarımı Trendleri

dis-mekan-tasarimi

Modern çağdaki dış mekan tasarımı trendlerine bakıldığında sürdürülebilir ve çevre dostu çözümlerin öne çıktığı görülür. Cafe dış mekan tasarımları gibi düzenlemelerde bu hususları net olarak görmek mümkündür. 

Son dönemlerde öne çıkan trendlerden olan dikey bahçeler, küçük bölümlerde yeşil alanlar oluşturmak için kullanılır. Kent yaşamındaki apartman balkonlarında veya teraslarda bile dikey bahçeler kullanılarak yeşim alanlar yaratılır ve bina sakinlerinin doğayla iç içe olması sağlanır. Özel modüllerin kullanımı ve duvarlara bitki asılması gibi uygulamalar, mevcut alanların verimli şekilde değerlendirilmesini sağlar. Cafe dış mekan kapatma işlemlerinde de belli alanlar, dikey bahçeler için ayrılır.

Minimalist yaklaşımlar, her alanda olduğu gibi dış mekanların tasarımlarında da trendler arasındadır. Sadeliğin ve işlevselliğin ön planda tutulduğu, gereksiz detaylardan kaçıldığı ve daha az eşyanın yer aldığı tasarımlar, dingin ve ferah atmosfer oluşturma konusunda son derece başarılıdır. Modern ve estetik görünüm elde etmek için ideal yaklaşımlardan biridir. Butik cafe görselleri incelendiğinde minimalist yaklaşım örnekleri dikkat çeker.

Farklı yaklaşımlar ve bakış açıları, ideal sonuçların elde edilmesi için kritik öneme sahiptir. Ancak tasarımların deneyimli profesyoneller tarafından yapılmasının, başarıdaki temel etken olduğu unutulmamalıdır. Arga İnşaat olarak sahip olduğumuz deneyimi ve uzmanlığı kullanarak dış mekanlarınızı hayallerinize uygun şekilde dönüştürüyoruz. Dış mekan tasarımı ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dış Mekan Tasarımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

dis-mekan-tasarimi
Dış Mekan Tasarımı

Dış mekan tasarımı hakkında merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.

1 – Dış Mekan Tasarımı Nedir?

Açık hava alanlarının doğal ve yapay unsurlarını dikkate alarak, estetik ve fonksiyonel açıdan en iyi hale getirilmesidir. Yapılan düzenleme, alanların çevreyle uyumlu hale getirilmesini sağladığı gibi kullanımını da iyileştirir.

2 – Dış Mekan Tasarımı Nasıl Yapılır?

Dış mekanların tasarlanması; ihtiyaçların belirlenmesi, planlama, geliştirme, tasarım ve inşa süreçlerinden meydana gelir.