Skip links

Kat Karşılığı İnşaat

Kat karşılığı inşaat; inşaat veya devredilen arsa bedelinin, inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği bir inşaat türüdür. Bu inşaat biçimi, farklı durumları kapsayabilir. İnşaat sektöründe sık görülen durumlardan biri olan bu kavram, çeşitli şekillerde olabilir. Farklı durumları kapsamasından ötürü çeşitli örneklerle kişilerin karşısına çıkabilir. Bu nedenle bu kavram hakkında detaylı bilgi sahibi olmakta fayda vardır.

Kat Karşılığı İnşaat Nedir?

kat-karsiligi-insaat

Arsa karşılığı inşaat olarak da bilinen bu kavram, yapılan inşaatın bedelinin veya devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm şeklinde verildiği inşaatlar için kullanılmaktadır. Farklı durumları barındıran bu kavram, müteahhidin söz konusu arsa üzerinde veya bina temelinde inşaatı yapmasını, ödemeyi inşaattan bağımsız bölümler üzerinden almasını içerir. Bu durum genellikle şunları kapsar:

  • Tek katlı bir ev yerine çok katlı bir bina yapılması
  • Arsa üzerine ev yaptırılması
  • Apartmandaki daire sahipleri ile birleşip daha büyük bir apartman yaptırılması

Sayılan bu durumların tamamında yapılan inşaatlar, arsa karşılığı inşaatlardır. Örneğin bir arsanızın olduğunu düşünün. Bu arsa üzerine bir bina yaptırmak için bir müteahhitle anlaştınız. Bu durumda müteahhide arsanın mülkiyetini vermiş olursunuz. Müteahhit arsa üzerine 7 katlı bir bina inşa etti. İnşaatın bitmesinden sonra, başta anlaştığınız kadar daireyi size teslim eder ve geri kalanını kendi alır. Bu durum kat karşılığı inşaat olarak adlandırılır.

Kat Karşılığı Arsa Verilir mi?

İnsanlar, arsalarını değerlendirmek ve üzerine bina yaptırmak istemektedir. Bu noktada kat karşılığı arsa verilir mi sorusunu sıkça sormaktadır. Arsa sahibi, arsasını kat karşılığı olacak biçimde inşaata açması için bir müteahhitle anlaşabilir. Kat karşılığı olacak şekilde inşaat işleminden önce, taraflar arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmedeki söz konusu taraflar, arsa sahibi ve müteahhittir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak adlandırılan bu sözleşme, taraflar için bağlayıcılığı olan ve şartlarına uyulmaması durumunda yaptırımları bulunan bir sözleşmedir. Bu sözleşme hem arsa sahibinin hem de müteahhidin sözleşme şartlarını yerine getirmesini sağlar.

Arsa Müteahhide Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

kat-karsiligi-insaat

Arsa karşılığı inşaat işleminde arsa, arsa sahibi tarafından kendisine kat veya katlar olarak geri dönecek şekilde müteahhide verilir. Arsa müteahhide verilirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır:

  • Sözleşmenin, noter tarafından düzenlenmesi oldukça önemlidir.
  • Sözleşmede temel ruhsatının ne zaman alınacağına dair bir ibare mutlaka bulunmalıdır.
  • Sözleşmenin ekleri de oldukça önemlidir. Bu nedenle bu hususa da dikkat edilmelidir.
  • Dairelerin paylaşımının nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi bulunmalıdır.
  • İmar mevzuatına aykırı bir durumda müteahhidin herhangi bir hak talebinde bulunup bulunmadığına dair detaylı bilgi yer almalıdır.
  • Sorunsuz bir sözleşme adına bir hukukçudan yardım alınmalıdır.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir?

kat-karsiligi-insaat

Bu sözleşmenin ne olduğu, neyi kapsadığı, içeriğinde neler bulunduğu, hangi tarafları içerdiği ve bağlayıcılığı arsa sahipleri tarafından merak edilmektedir. Arsasını kat karşılığı olacak biçimde inşaata açacak kişiler bu sözleşmenin ne olduğunu merak etmektedir. Çünkü bu kişilerin bu işlem öncesinde bu sözleşme ile işi olacaktır. Bu sözleşme olmaksızın bu işlem yapılamaz.

Temelde arsa sahibi, arsasının belirli bir kısmını müteahhide devreder. Arsa sahibinin müteahhide arsasını devretmesi ve müteahhidin bu devire karşılık olarak ne kadarlık kısmını arsa sahibine vereceği sözleşme içerisinde yer alır. Müteahhit hem arsa sahibine söz konusu kısmı vermeli hem de arsa üzerinde inşa edilen yapı hakkında tüm bağımsız bölümleri projeye uygun biçimde bitirerek arsa sahibine teslim etmelidir.

Bu sözleşme kapsamında 3 tane sözleşme bulunmaktadır:

Arsa paylarının devriBu sözleşme ile taraflara karşılıklı hak ve sorumluluklar yüklenir.
Taşınmaz satış vaadiİleride taşınmaz mülkiyetinin tapuda devrini yapmayı taahhüt eden bir ön sözleşmedir.
İnşaat yapımıMüteahhidin bir yapının inşasını, arsa sahibinin ise bedelini ödemeyi tahakkuk ettiği sözleşmedir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Kimler Arasında Yapılır?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, kat karşılığı olacak şekilde inşaat işleminin yapılabilmesi için gereken hukuki bir işlemdir. Bu sözleşme olmaksızın bu işlem yapılamaz. Arsasını kat karşılığı olacak şekilde inşaata açacak arsa sahipleri bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Bu sözleşme arsa sahibi ile inşaatı yapacak kişi yani müteahhit arasında yapılur.

Sık Sorulan Sorular

kat-karsiligi-insaat
Kat Karşılığı İnşaat

İnşaat sektöründe sıklıkla görülen ve Arga İnşaat’ın hizmetlerinden biri olan kat karşılığı inşaat ve bu inşaatların sözleşmeleri konusunda sıkça sorulan sorular şu şekilde:

Kat Karşılığı İnşaat Ne Demek?

İnşaat sektöründe önemli ve sıkça başvurulan bir kavram olan kat karşılığı inşaat, arsa karşılığı inşaat olarak da bilinmektedir. Arsa karşılığı inşaat, yapılan inşaatın bedelinin veya devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği inşaatlara denmektedir.

Müteahhit Kat Karşılığı Yüzde Kaç?

Müteahhitlerin kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde yüzde kaç pay aldıkları kullanıcılar tarafından merak konusu olmaktadır. Sözleşme yapılırken müteahhidin alacağı yüzde, genellikle taraflar tarafından belirlenir. Bu oranı genelde sözleşme tarafları belirlemekte ve kesin bir yüzdelik söz konusu olmamaktadır. Bununla beraber müteahhitler bu sözleşmelerden genellikle yüzde 30 – 40 civarında bir pay almaktadır.

Kat Karşılığı İnşaat Nasıl Hesaplanır?

Kat karşılığı inşaat durumunun gerçekleşebilmesi için, sağlanması gereken bazı şartlar vardır. Bu noktada sağlanması gereken şartlar arasında matematiksel bir hesap da bulunmaktadır. Hesaplama yapılırken 3 kavram hakkında bilgi sahibi olmak gerekir: Konutun metrekaresi, arsanın metrekaresi ve projede bulunan hisse oranı. Bu kavramlara ait nicelikler, kat karşılığı inşaatın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği üzerinde belirleyici olmaktadır. Bu konudaki formül ise şu şekildedir:

Arsanın metrekaresi / Hissenin oranı X Konutun metrekaresi = Arsanın toplam alanı

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Noter Şart mı?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde noter şartı aranmaktadır. Noter şartı, bu sözleşmenin bağlayıcılığı için gerekli olan bir unsurdur. Dolayısı ile noterde yapılmayan bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçerli kabul edilmez. Bu sözleşme, söz konusu taraf ya da taraflar için bağlayıcı bir nitelik taşımaz.