Skip links

Mimari Plan / Proje Çizimi

Mimari plan / proje çizimi; yapıların inşa süreçlerinin kritik aşamalarından biridir. Bu aşama, sadece estetik kaygılarla değil, aynı zamanda güvenlik, işlevsellik ve sürdürülebilirlik gibi farklı teknik detaylarla da şekillenir. Oluşturulan proje, yapıların türüne ve büyüklüklerine göre farklı ölçeklerde hazırlanır. Çeşitli araçlarla hazırlanan mimari planlar, projelerin her aşamasında kullanılır ve sürecin nasıl ilerleyeceğine adeta rehberlik eder.

Mimari Plan Nedir?

mimari-plan-proje-cizimi

Mimari plan; bir yapının inşa edilmeden önce dijital alanda veya fiziki kağıt üzerinde tasarlanmasıdır. Söz konusu planlar, yapıların işlevselliğini, estetik görünümünü, sürdürülebilirliğini ve diğer özelliklerini içerir. Mimari proje ise oluşturulan planların standartlara uygun şekilde detaylandırılması ve mühendislik hesaplamalarından yararlanılarak çok daha geniş kapsamlı hale getirilmesidir. 

Çizilen planlar, estetik ve işlevsel beklentiler dikkate alınarak hazırlanır. Daha sonra detaylandırma süreci başlar ve proje aşamasına geçilir. Mimari plan / proje çizimi, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. 

Mimari Plan / Proje Çizimi Nasıl Yapılır?

Mimari plan çizimi, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Plan ve projenin hazırlanması için izlenen aşamalar ve bunlara dair detaylar aşağıdaki gibidir:

AşamalarAçıklama
Konsept (Fikir)Projenin inşa edileceği veya hazırlanacağı alanın özellikleri dikkate alınarak bir konsept, fikir geliştirilir. Yapının kullanım amacı, işlevselliği ve estetik görünümü konusundaki ihtiyaçlar ve beklentiler bu süreçte dikkate alınır. Konsept, mimari plan / proje çizimi sürecinin temelini oluşturur.
Avan ProjeYapının genel hatlarının yer aldığı çizimdir. Oda dağılımı, taşıyıcı sistemler ve cephe tasarımı gibi detaylar yer alır. Öneri taslağı olarak da isimlendirilen bu çizimde standart ölçek 1:200’dür. Çok büyük alanlarda ölçek 1:1500 seviyesinde de olabilir.
Kesin ProjeAvan projenin onaylanması ve resmi izinlerin alınmasının ardından kesin proje oluşturulur. Kesin proje çok daha detaylıdır ve malzeme seçimine dair ayrıntıları da içerir.
Uygulama ProjesiMimari plan proje çizimi, diğer uzmanlar tarafından hazırlanan statik, elektrik ve mekanik projelerle birleştirilir. Teknik detaylar ve yapısal hesaplamalar kullanılarak uygulama projesi oluşturulur.

Basit plan çizimi ile başlayan süreç, mühendislik hesaplamalarıyla detaylı hale getirilir ve farklı projelerle entegre edilir. Uygulama projesi çizim aşamaları, yapıların hangi detayları içereceğini, iç mekanların tasarımlarını ve diğer ayrıntıları kapsar. 

mimari-plan-proje-cizimi

Mimari plan / proje çizimi süreçlerinin başarılı şekilde sonuçlanması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Söz konusu hususlar, aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Yapının kullanım amacı, sürecin her aşamasında dikkat alınmalıdır. Kullanım amacına uygun olmayan detaylara projede yer verilmesi doğru değildir.
  • Çizimin, yapı yönetmeliklerine uygun olması gerekir. Aksi durumda inşaatın başlaması için gerekli onaylar ve izinler alınamaz.
  • İşlevselliğe ilişkin beklentilere yanıt veren çizimin aynı zamanda ergonomi ve estetik açısından da ihtiyaçları karşılaması gerekir.
  • Taşıyıcı sistemler, elektrik projeleri, mekanik projeler ve tesisat planlarıyla entegrasyon sağlamalıdır.
  • Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik dikkate alınmalıdır.

Bahsedilen hususların dikkate alındığı da mimari plan / proje çizimi, beklentilere rahatlıkla yanıt verir.

Mimari Plan / Proje Çizimi Programları 

mimari-plan-proje-cizimi

Mimari projelerde, tasarımın he aşamasında ihtiyaçlara yönelik farklı programlardan yararlanılır. Bazı programlar, projelerin detaylandırılmasından görselleştirilmesine kadar birçok işlemi yapmaya imkan verirken, bazılarının özellikleri sınırlı alanlarla ilgili olabilir. Yaygın olarak kullanılan mimari proje çizimi programı çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • AutoCAD; 2D ve 3D çizim imkanı veren program, aynı zamanda teknik dokümantasyonun hazırlanmasında da kullanılır. Hassas çizim ve detaylandırma imkanı verir. Komut tabanlı çalışma sistemine sahiptir. Mimarlık, mühendislik ve inşaat alanlarında çok uzun yıllardır kullanılan en yaygın programlardan biridir.
  • Revit, bina bilgi modellemesi tabanlı projelerde tercih edilir. Verilerin entegre bir model üzerinden yönetilmesine imkan verir. Tesisat, mimari ve yapısal disiplinlerin koordinasyonunu sağlamada başarılıdır. Yapılan değişikliklerin model üzerinde anlık olarak görülmesini sağlayan Revit, çakışmaların önlenmesini sağlar.
  • SketchUp, bazılarına göre basit proje çizimi programı olarak nitelendirilir. Erken aşama modelleme ve kavramsal tasarımlarda kullanılır. Basit arayüze sahiptir ve yeni başlayanlar için ideal seçenektir. Hızlı ve sezgisel 3D modelleme yapma özelliği vardır.
  • ArchiCAD, mimari plan / proje çizimi yaparken kullanılan bir diğer programdır. BIM tabanlı tasarımlarda tercih edilen ilgili yazılım, kullanıcı dostu arayüze sahiptir. Otomatik çizim ve belge üretme özellikleri vardır.

Kullanılan programlar, mimari tasarım sürecindeki farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler üretir. İstenen sonucun alınması için mimari plan / proje çizimi için uygun programların birlikte kullanılması gerekir. Örneğin; ev proje çizimi programı ile endüstriyel alanların tasarlanmasının mümkün olmadığı unutulmamalıdır.

Mimari Plan / Proje Çizimi Neden Önemlidir?

mimari-plan-proje-cizimi
Mimari Plan Proje Çizimi

Yapıların inşa sürecinin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması, ortaya çıkan sonucun işlevsel, estetik ve sürdürülebilirlik açısından uygun olması sürecinde mimari plan / proje çizimi kritik bir rol üstlenir. Bundan dolayı ilgili çizimlerin deneyimli mimarlara yaptırılması gerekir. Arga İnşaat olarak bu noktadaki ihtiyaçlarınıza profesyonel destek veriyoruz. 

Mimari Plan / Proje Çizimi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Mimari plan / proje çizimi hakkında sıkça sorulan sorular ve yanıtları aşağıda yer almaktadır.

Mimari Plan / Proje Çizimi Aşamaları Nelerdir?

Konsept, avan proje, kesin proje ve uygulama projesi şeklindedir. 

Mimari Plan / Proje Çizimi Kim Yapar?

Çizimi, mimar yapar. Bu süreçte inşaat mühendisi ile birlikte çalışır. 

Mimari Plan / Proje Çizimi İçin Hangi Program Kullanılır?

AutoCAD başta olmak üzere projelerin ihtiyacına göre farklı programlardan yararlanılır.