Skip links

Riskli Yapı Raporu

Riskli yapı raporu nedir, riskli yapı raporu nasıl ve nereden alınır, riskli yapı sorgulama nasıl yapılır, ve riskli yapı tespiti kim tarafından yapılır? Gayrimenkul sahipleri, riskli yapı raporu hakkında birçok şey merak ediyor. Riskli yapı tespiti yaptırmak isteyen vatandaşlar bu konu hakkında sıkça sorular soruyor. Peki riskli yapı raporu hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Birçok binaya ya da yapıya çeşitli nedenlerden ötürü riskli yapı tespiti yapılıyor. Riskli yapı tespitinin sonuçlanması sonrasında yapı sahipleri tespit sonucunu sorgulamak istiyorlar. Riskli yapı sorgulamasını nasıl yapacaklarını merak ediyorlar. Vatandaşlar riskli yapı raporu sürecine dair birçok soruya cevap arıyor. İşte riskli yapı raporu konusuna dair bilmeniz gerekenler…

Riskli Yapı Raporu Nedir?

Riskli yapı raporu nedir sorusu, gayrimenkul sahiplerinin sorduğu başlıca sorular arasında yer alıyor. Çeşitli nedenlerden ötürü yıkılma ya da ağır bir hasar görme olasılığı bulunan yapılara riskli yapı denir. Yetkili kurum ve kuruluşların yaptığı inceleme neticesinde binanın riskli yapı olup olmadığına karar verilir. Bu inceleme teknik verilere dayanır ve riskli yapı tespiti diye adlandırılır.

riskli-yapi-raporu
Riskli Yapı Raporu

Riskli Yapı Sürecimiz Nasıldır?

Riskli yapı tespiti yaptırmak ve bunun sonucuna ilişkin riskli yapı raporu almak bir süreçtir. Bu süreç gerçekleştikten sonra yasalar gereği yapılması gerekenler olduğu için bu sürecin doğru bir şekilde işletilmesi önemlidir. Riskli yapı süreci şu şekilde seyreder:

  • Vatandaşın Riskli Yapı Tespiti Yaptırması
  • Riskli Olarak Tespit Edilen Yapılar
  • Riskli Yapılar Hakkında Yapılacak Tebligat
  • Riskli Yapı Tespitine Karşı İtiraz
  • Riskli Yapıların Tahliyesi ve Yıktırılması
  • Riskli Yapıların Yıktırılması
  • Yeni Yapılacak Uygulamalar İçin Anlaşma Süreci ve Salt Çoğunluğun Sağlanması
  • Alınan Kararın ve Anlaşma Şartlarının Bildirilmesi
  • Satış Talebi ve Rayiç Değerin Belirlenmesi
  • Satışın Yapılacağı Yerin ve Zamanın Bildirilmesi
  • Tam Muvafakat Sağlanarak Yapım İşinin Tamamlanması

Riskli yapı süreci; yalnızca riskli yapının tespit edilmesi, raporunun hazırlanması ve yıkılması ile sonuçlanmaz. Alınan karara bağlı olarak yeni yapı inşa edilmesini de kapsar.

Riskli Yapı Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Yapı sahipleri, yapılarının riskli yapı tespitini, masrafları kendilerine ait olmak üzere maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusu ile yapabilirler. Bu kişiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara başvurmalıdırlar.  Bakanlık tarafından lisansla yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara bakanlığın internet adresi üzerinden ulaşabilirler. 

riskli-yapi-raporu

Riskli Yapı Sorgulamaları için Bize Ulaşın

Riskli yapı tespiti ve bunun neticesinde riskli yapı raporu almak için vatandaşların izlemesi gereken yollar vardır.  6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 3. maddesine göre riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara başvurmak gerekmektedir. Binada oturan gayrimenkul sahiplerinden birinin şahsen veya kanuni temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunması yeterlidir. Başvuru için çoğunluk kararı aranmaz. Riskli yapı tespiti başvurusunda bulunmak için gayrimenkul sahibinin kimlik fotokopisi ve tapunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

Riskli Yapı Tespiti Kim Tarafından Yapılır?

Riskli yapı tespiti, elektronik yazılım sistemi aracılığı ile yapılmaktadır. Riskli yapılar, 6306 sayılı kanunda yer alan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar dikkate alınarak tespit edilir. Riskli yapı olduğuna karar verilen yapıların riskli yapı raporu oluşturulur. Bu raporu oluşturan ve gerekli incelemeleri yapan yetkili kuruluşlardır.

Bu yetkili kuruluş, oluşturduğu raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, riskli yapıya dair tespit raporunu inceler. Eğer yanlış bir durum varsa rapor yetkili kuruluşa iade edilir. Hata yoksa tapu müdürlüğüne bildirimde bulunur ve yapı, riskli yapı niteliğini elde eder.

Riskli Yapı İtirazı Nasıl Yapılır?

riskli-yapi-raporu

Bir yapı riskli olarak belirlendiğinde, tapu müdürlüğü yapı sahibine tebligat göndermektedir. Tapu müdürlüğünün gönderdiği tebligatta; söz konusu yapının riskli yapı kategorisinde olduğu ve bu bilginin tapuya şerh edildiği, yapı sahiplerinin 15 gün içerisinde buna itiraz edebileceği ve 15 gün içinde itiraz etmezlerse tebligattan sonraki 60 günden az olmamak üzere kendilerine tanınan zaman zarfında bu yapıyı yıktırmaları yer almaktadır.

Yani yapı sahipleri, tebligat geldikten sonra 15 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahip olmaktadırlar. Bu itiraz söz konusu yerin Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne dilekçe ile yapılmaktadır. İtiraz için ise şu belgeler gerekmektedir:

  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilecek dilekçe
  • Riskli gayrimenkulün sahibi olduğunu gösteren tapu fotokopisi
  • İtiraz eden gayrimenkul sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tapu müdürlüğü tarafından gönderilen tebligat

İtiraz sonucunda bakanlıktan 3, üniversiteden ise 4 yetkili itirazları değerlendirmeye almaktadır. Değerlendirme neticesinde itiraz kabul edilirse tapu müdürlüğüne bildirimde bulunulur. İtiraz reddedilirse söz konusu yapı için yıkım kararı verilir. Raporun tebliğ edilmesi, itiraz ve sonrasındaki sürece dair bilinmesi gereken yasal süreler şunlardır:

Rapor tebliğ edildikten sonra itiraz için tanınan süre15 gün
Yapı için yıkım kararı verildikten sonra yapının yıktırılması için tanınan süreEn az 60 gün
Tanınan sürede bina yıktırılmazsa tanınan ek süre30 gün

Sık Sorulan Sorular

riskli-yapi-raporu

Riskli yapı raporu hakkında Arga İnşaat firmamıza gelen sık sorulan sorular şu şekilde:

Riskli Yapı Raporu Nedir?

Çeşitli nedenlerden ötürü yıkılma ya da ağır bir hasar görme olasılığı bulunan yapılara riskli yapı denir. Yetkili kurum ve kuruluşların yaptığı inceleme neticesinde binanın riskli yapı olup olmadığına karar verilir. Bu inceleme neticesinde yapının riskli olduğuna karar verilirse riskli yapı raporu gönderilir.

Riskli Bina Raporu Nasıl Alınır?

Riskli yapı raporu almak isteyen kişiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara başvurmalıdırlar.  

Riskli Yapı Tespit Ücreti Nedir?

Riskli yapı tespit ücreti binanın metrekaresine göre değişiklik göstermektedir. Bu ücretler bakanlıkça belirlenmekte ve her yıl güncellenebilmektedir.

Riskli Bina Tespitinden Sonra Ne Olur?

Tespit sonucunda bina riskli veya risksiz şeklinde nitelendirilebilir. Bina sahibi bu karara itiraz edebilir. Eğer bina hakkında riskli kararı verilmişse ve itiraz da olumsuz sonuçlanmışsa binanın yıktırılması gerekir.