Skip links

Statik Proje Çizimi

Statik proje çizimi, herhangi bir yapı için taşıyıcı sistemin hesaplanması ve tasarlanması diyebiliriz. Statik hesaplamaların doğru bir şekilde yapılması bina için son derece önemlidir. Çünkü binanın, dayanıklı, güvenli ve yönetmeliklere uygun inşa edilmesi buna bağlıdır. Bu teknik belge son derece önemli analizler içerir. Bu yüzden bizim gibi deneyimli firma ile çalışmak bu noktada büyük önem taşır. 

Statik Proje Çizimi Nedir?

Statik proje çizimi mühendisler tarafından hazırlanır. Projenin amacı bir yapının; deprem, rüzgar yahut kar gibi dış yükler ile kendi ağırlığı altında kalması halinde ne durumda olacağını göstermektir. Dolayısıyla binanın, güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için ayrıntılı analizlerle doludur.

statik-proje-cizimi
Statik Proje Çizimi

Statik Proje Çizim Aşamaları 

Statik proje çizimi için bazı aşamalar söz konusudur. Bu projeyi hazırlayan mühendislerimiz her aşamanın üzerinde titizlikle durur. Böylece bina ile alakalı ayrıntılı ve açık analizler içeren bir proje ortaya çıkar. Söz konusu aşamaları ise tablo halinde daha net bir şekilde gösterebiliriz;

Ön Hazırlık ve Zemin EtüdüProje öncesinde muhakkak binanın inşasının yapılacağı bölgenin zemin etüdü yapılmalıdır. Bu analiz sayesinde yapının taşıyıcı sisteminin nasıl tasarlanması gerektiği konusunda karar varılır.
Taşıyıcı Sistem SeçimiZemin yapısı ve binanın hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı göz önünde bulundurularak bir taşıyıcı sistem seçilir. Bunlar betonarme, çelik yahut ahşap taşıyıcı sistemlerdir. 
Yük HesaplamalarıYapıya doğrudan etki edecek sabit yükler ve hareketli yüklerin hesaplamaları yapılır. Sabit yüklere bina ağırlığı, döşeme ve duvar örnek verilebilirken; hareketli yüklere de insanlar, eşyalar ve deprem kuvvetleri örnek olarak gösterilebilir.
Statik Hesaplamalar ve ModellemeBu aşamada da özel yazılımlar aracılığı ile temel ve diğer taşıyıcı elemanların dayanıklılığı analiz edilmektedir. Böylece TS 500, Deprem Yönetmeliği ve diğer ilgili yönetmeliklere uygunluk sağlama durumu mevcuttur. 
Çizimlerin HazırlanmasıElde edilen veriler göz önünde tutularak statik proje hazırlanır. 
Kontrol ve OnayStatik proje çizimi hazırlandıktan sonra da ilgi mühendislerimiz tarafından kontrol edilir. Sonrasında ise belediye onayı için sunulur. Onay sürecinden sorunsuz bir şekilde geçtikten sonra da uygulama aşamasına geçilir.

statik-proje-cizimi

Statik Proje Çizimi Nasıl Öğrenilir?

Statik proje çizimi oldukça mühim bir iştir. Bu nedenle Arga İnşaat olarak alanında uzman mühendislerimiz tarafından yürütülür. Bunun için öncelikle temel teorik bilgilere hakim olmak gerekir. Sonrasında da çizim için statik hesaplardan anlayabilmek gerekir. En son ve en önemli husus ise statik çizim programlarına da hakim olmaktır. Firmamız tüm bu hususlarda uzman olan mühendislerle çalışmaktadır.

Statik Mimari Plan Proje Çizimi Gerekli Belgeler

Statik proje çizimi için gerekli olan bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler resmi mercilere sunabilmek açısından önemlidir. Söz konusu evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mimari proje
  • Deprem yönetmeliğine uygunluk belgeleri
  • Zemin etüdü raporu
  • Yapısal hesap raporları
  • Yapı ruhsatı için gerekli belgeler
  • Betonarme ve çelik yapılar için malzeme belgeleri

statik-proje-cizimi

Statik Proje Örnekleri Nelerdir?

Statik proje örnekleri, binanın türüne ve taşıyıcı sistemine göre farklılık gösterir. Dolayısıyla projenin örneklerini artırabiliriz. İşte bazı statik proje örnekleri;

1 – Çelik Yapı Statik Projesi

Arga İnşaat olarak Çelik yapılar için hazırladığımız statik projelerin içeriği genellikle şunları içerir;

  • Cıvata bağlantı detayları
  • Çelik kolon ve kiriş kesitleri
  • Taşıyıcı çerçeve çizimleri
  • Kaynak detayları ve birleşim hesapları
  • Yanal stabilite analizleri

2 – Yüksek Katlı Bina Statik Projesi

Çok katlı binaların statik proje biraz daha farklı olabilir. Örnek vermek gerekirse içeriği şu şekildedir;

  • Deprem perdesi ve rijitlik analizleri
  • Çelik-betonarme birleşim detayları
  • Yanal deplasman analizleri
  • Temel sistemi detayları
  • Kolon-kiriş bağlantı sistemleri
  • Temel sistemi detayları

3 – Endüstriyel Yapı Statik Projesi

Fabrika yahut depo gibi sanayi yapılarında geniş açıklıklar ve yüksek yük taşıma kapasitesi gereklidir. Bu yüzden statik proje çizimi içeriği şu şekildedir;

  • Prefabrik kolon ve kiriş detayları
  • Vinç kirişi ve bağlantı detayları
  • Çatı makas sistemleri ve bağlantıları
  • Temel planı ve derin temel çözümleri
  • Yan rüzgâr yükü ve deprem yükü hesapları

Statik Proje Çizimi ile Alakalı Sık Sorulan Sorular

statik-proje-cizimi

Statik proje çizimi bir yapı için oldukça önemlidir. Bu nedenle kafada konu ile alakalı bazı soru işaretleri olabilir. Söz konusu soru işaretlerini ise proje hakkındaki sıkça sorulan sorular ve cevapları ile gidermek mümkündür. Bu soruları ve yanıtlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1 – Statik Proje Çizimi Kim Tarafından Yapılır?

Statik proje çizimi, Arga İnşaat bünyesinde çalışan inşaat mühendisleri tarafından hazırlanır. Bu konudaki yetkili mühendisler, yapısal analizlerini ve hesaplamalarını tamamlar. Ardından da binanın güvenli olup olmadığını belirleyerek projeyi oluşturur.

2 – Statik Proje Çizim Şartları Nelerdir?

Statik proje çizimi hazırlamak için öncelikle inşaat mühendisliği diplomasına sahip olmak gerekir. Aynı zamanda da mühendisler odasına kayıtlı olma şartı aranır. Hatta bazı projelerde de yetkin mühendis belgesine de ihtiyaç duyulabilir.

3 – Statik Proje Çizimi Ücretleri Ne Kadar?

Statik proje çizimi ücretleri ile alakalı net bir fiyattan bahsetmek çok mümkün değildir. Çünkü ücreti doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyen birçok unsurun varlığından bahsetmek gerekir. Bu unsurlar; statik proje maliyeti, taşıyıcı sistem, yapının büyüklüğü ve projenin karmaşıklığı olarak sıralanabilir.

4 – Prefabrik Yapılar İçin Statik Proje Gerekli mi?

Evet, prefabrik yapılar için de statik projeye ihtiyaç duyulur. Çünkü bu tarz yapılar da taşıyıcı sistem hesaplarına dayanarak projelendirilir.